Wilhelm Reich en de spanningsgebieden in ons lichaam
- Anneleen Rabijns
- 29 nov 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 23 jan
In biodynamisch ademwerk en trauma release (BBTRS) werken we met de 7 'belts of tension' van Wilhelm Reich: 7 lichaamssegmenten waar de flow van prana, onze levensenergie, geblokkeerd kan zijn, omdat we onszelf doorheen de jaren hebben gepantserd tegen pijn, angst, verdriet, onmacht, woede, afwijzing... Onbewust snijden we ons zo af van wie we werkelijk zijn en verliezen we de vrijheid om integer, empatisch en authentiek in het leven te staan.

Wilhelm Reich was een Oostenrijks-Amerikaans psychiater, seksuoloog, psychoanalyticus en natuurkundige, die de wederkerige lichaam/geest relaties beschreef en wordt gezien als de grondlegger van de lichaamsgerichte psychotherapie.
In zijn werk beschrijft hij de “7 belts of tension”: 7 segmenten van lichaamspantsering, die gelinkt zijn aan ontwikkelingsbehoeften die in bepaalde fases van ons leven niet vervuld konden worden.
Een groot deel van onze levensenergie steken we onbewust in het op-spannen van bepaalde delen van ons lichaam. Wanneer we kunnen ont-spannen komt er weer meer ruimte voor het Leven.
Misschien heb je nog nooit gehoord van deze 'belts of tension', maar in onze taal wordt er regelmatig gerefereerd naar de plekken waar we spanning vasthouden. Misschien herken je wel één van de volgende:
ik heb een krop in mijn keel
er ligt een baksteen op mijn maag
het voelt alsof ik een last op mijn schouders draag
ik krijg het op mijn heupen van iets of iemand
ik heb hartzeer
er ligt iets op mijne lever
ik klem mijn kaken op elkaar
...
Emotie komt van het woord e-movere. Of het nu verdriet, onmacht, geluk, angst of woede is, het is energie die wil bewegen, zich wil uitdrukken. Emoties die we binnenhouden, creëren spanning in ons lichaam, contracties als verdediging tegen het voelen van overweldigende emoties. Deze spanning kan op langere termijn chronisch worden en "normaal" voelen. We zijn ons bijvoorbeeld niet meer gewaar van het feit dat we onze emoties inslikken, onze schouders optrekken of onze buik opspannen. Pas wanneer we er aandacht aan geven, merken we de spanning op.
En zo lopen we rond met een pantser dat ons belet om ten diepste te voelen, lief te hebben, keuzes te maken en richting te kiezen in ons leven. We lopen niet alleen vast in ons fysieke lichaam, maar ook in onze gedachten, ons gedrag en onze emoties.
In eerste instantie was dit lichaamspantser bedoeld om je te beschermen tegen pijn. Spijtig genoeg kan je je niet afsluiten van onaangename gevoelens en tegelijkertijd openstellen voor het aangename. Door de lichaamspantsering verliezen we de vrijheid om ons échte leven te leiden.
Pijn en geluk komen door dezelfde deur.

Het afpellen van de ajuin

In BBTRS® werken we systematisch met elke spanningsgordel, alsof we een ajuin afpellen. We creëren ruimte op plekken die vernauwd of geblokkeerd zijn, zodat de lang onderdrukte emotionele energie weer kan gaan stromen. Dit is geen quick-fix. Stap voor stap pellen we de ajuin af en laag per laag bevrijd je jezelf van oude psychologische en fysieke gewoontepatronen.
In de kern zijn we allemaal vrij. We moeten ons alleen bevrijden van de vele lagen die onze kern bedekken. Biodynamisch ademwerk doet exact dát: oude lagen afpellen, op een veilige, zachte en liefdevolle manier. Zodat je gaandeweg meer toegang krijgt tot je gevoelens en je lichaamssensaties. Meer en meer bevrijd van het oude. Meer en meer in staat om in het huidige moment te leven. Meer en meer de mogelijkheden zien in plaats van de moeilijkheden. Meer en meer in staat om te zijn wie je in wezen al bent.
Comments